Basta coffee

'Om hier nu daadwerkelijk te zitten: dat is een cadeau'

juni 2021

“Femke is van het interieur en weet waar klanten zich thuis voelen,” vertelt Bas. “En Bas is echt de man van de keuken,” vult Femke aan. “Hij weet wat lekker is, kan het maken en zoekt altijd door naar een kwalitatief product dat anders dan anders is.” Het duo achter Basta, hét nieuwe adres aan de Haven in Schoonhoven, opende vorige week de deuren.

Voor beiden kwam Basta min of meer als een leuke verrassing op hun pad. Ze misten Fausto en zaten vol ideeën. Toen Fausto verhuisde naar ‘zijn’ Dame, besloten ze die zelf te gaan uitvoeren. “We houden allebei van de vrijheden die het zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengt. En om hier nu daadwerkelijk te zitten: dat is een cadeau,” vertelt Femke. De sleuteloverdracht was in januari. Bas: “We hebben de tijd gebruikt om te verbouwen en het vergunningsproces te doorlopen. En om te bedenken wat we precies willen bieden. Mensen kunnen hier nu terecht voor goede koffie en thee of ander drankje – alcohol en non-alcohol - en we bieden een kleine kaart, die in de loop van de tijd nog wat uitgebreid wordt.”

Appelgebak uit Almelo, pils van Peroni, speciaalbieren Kerel en Løwlander. En de inmiddels beroemde brownies, blondies, carrotcake en ander gebak van Jonne Herens. Bij Basta wordt gekozen voor kwaliteit én een goed verhaal. Zo komen de koffiebonen van Stean’s Beans, opgericht door een jonge man die in Oost-Afrika is opgegroeid, met een passie voor de regio, de mensen en de koffie. Bij Stean’s Beans wordt gewerkt met kleine koffieboeren en belanghebbenden in Rwanda, Tanzania en Kenia. Er is zo min mogelijk tussenhandel; zo krijgt de boer zoveel mogelijk waarde voor zijn koffie. Bas: “Kijk, dat zijn dingen die ons aanspreken. De bonen worden gebrand in Amsterdam bij een branderij die levert aan nog maar zestig plekken in Nederland. Bij Basta mag je, zowel voor de koffie als de andere producten, echt kwaliteit verwachten – daar hou ik van.” 

Basta is ook een heerlijke plek om te huren voor een verjaardagsfeestje of ander klein event. “Alles komt nu samen,” vertelt Femke. “Het weer is goed en de coronamaatregelen worden steeds minder beperkend. Tijd om open te gaan! Het publiek is ontzettend veelzijdig: jong, oud, toerist, inwoner. Mensen uit ons eigen netwerk en ook veel van daarbuiten. Ik kan niet anders zeggen dan dat er enthousiast is gereageerd nu we geopend zijn. Het wordt gedragen door iedereen. Echt hartverwarmend!”