Lonneke van Breukelen

'Mijn aanbod is niet zo snel in een hokje te stoppen'

november 2019
25 jaar geleden begon ze met de verkoop van Provençaalse stoffen. ,,Dat kennen mensen van de kleurrijke stoffen uit Zuid-Frankrijk.” Hoewel Lonneke van Breukelen-Verhoef in de loop van de jaren veel meer ging verkopen dan alleen deze stoffen, veranderde ze de naam van de winkel niet. Deze maand viert Lonneke het 25-jarig bestaan van Provence, te vinden aan de Haven 63.,,Mijn aanbod is niet zo snel in een hokje te stoppen. Maar ik vind zelf dat ik na 25 jaar de perfecte combinatie heb gevonden. Het is een bepaalde stijl en sfeer waar mensen op af komen. Ik durf te zeggen dat ik buiten Schoonhoven bekender ben dan erbinnen. De merken die ik verkoop zijn echt uniek en daar komen mensen op af.”

Welke collecties en merken dat dan zijn? ,,Ik verkoop het Nederlandse sitsen, dat zijn reproductiestoffen uit Nederlandse musea. Ook heb ik een collectie Liberty of London, echt een begrip voor de liefhebber. De Provençaalse stoffen doen het al jarenlang goed. Sinds vorig jaar verkoop ik ook truien en vesten van het bijzondere Noorse merk Oleana, daar komen mensen uit heel Nederland op af. En verder kan je bij Provence terecht voor servies en andere interieuritems. Samengevat is de sfeer: veel bloemetjes, kleurrijk, landelijk. En met de stoffen kan je echt maken wat je wilt: kussenhoezen, kleding, wiegbekleding. Noem het maar op!”

In 25 jaar maak je in de winkel bijna je leven mee. Achterin staat een grote tafel die daar heel symbolisch voor is. Lonneke: ,,Toen ik kleine kinderen had, waren zij vaak in de winkel. Ze speelden in de box die er stond, met de poppenwagen, of zaten aan die tafel een speculaasje te eten. Aan de tafel zitten ook de mensen van het naaikransje voor historische kostuums en werkt ook de quiltclub. En als ik nu even weg moet, nemen de kinderen de winkel over. Zonder hen en de goede back-up die ik vond in familie en vrienden, had ik dit niet 25 jaar kunnen doen. We hebben het 25-jarig bestaan op 1 november gevierd met lekker eten. Ik ben uitbundig gefeliciteerd!”