Martijn Ubink

‘Ik bleef maar denken: wat ga ik doen als ik later groot ben? Mijn winkelpand in Schoonhoven bleek de uitkomst’

september 2019
Tijdens een zomerse autorit stuitten ze tegen het pand waarin zij het waagde Bakework te starten. En misschien was die rit ook een voorbode voor waar hij zich inmiddels mee bezighoudt. Sinds februari is Grafiets gevestigd in de Lopikerstraat. “Ik heb leuke buren, lig op de route én bied de mogelijkheid de auto of fiets te stallen.” Dat Martijn Ubink nu werkt en woont in Schoonhoven, had hij een jaar geleden niet kunnen vermoeden.“Natuurlijk moet je een tikje onbezonnen zijn om te gaan ondernemen. En een niche zoeken, zodat je een ander niet in de weg zit. Hoewel hier al een goede fietsenzaak gevestigd is, doe ik dat naar mijn mening niet. Ik richt mij puur op sportieve fietsen. Mijn eis: er moet een derailleur op zitten. Hoewel ik het echt jammer vind dat ik mensen moet teleurstellen, voor alles rondom een stadsfiets stuur ik je door Boom.”

Je kende Schoonhoven tot een paar jaar geleden niet goed. Gewaagd om hier te starten!

“Klopt. Het was echt wel een sprong in het diepe. Ingrid bakte al vanuit huis. Op een zomerse zondag stuitten we op het pand aan de Tol waar eerder De Eekhoorn zat. Ingrid heeft dezelfde zondag nog met de eigenaar gesproken. Vanuit Bakework leerden we Schoonhoven kennen. Het spreekt ons hier enorm aan. Zelfs zó, dat we eind vorig jaar ook woonruimte hebben gezocht. En met onze verhuizing in maart in het vooruitzicht, wilde ik ook dicht bij huis werken. Het leuke is dat ik eigenlijk niet eens een winkelpand zocht. Maar de ruimte en prijs van dit pand waren precies goed. En nu ben ik ontzettend blij dat ik niet in een loods zit. Ik ben zichtbaar én bereikbaar voor fietsers maar ook voor mensen die de racefiets of MTB in de auto meehebben.”

Je verwoordt op je website: onderhoud aan je racefiets en MTB en workshops, maar óók het adres voor grafische vormgeving; een vreemde combinatie? Vertel …

“Ik staar al sinds 1991 als grafisch vormgever naar een beeldscherm. En ik bleef maar denken: wat ga ik doen als ik later groot ben? Sinds 2006 werk ik zelfstandig als vormgever, en vanaf eind 2015 ben ik begonnen met alles rondom racefietsen en MTB’s. In De Meern heb ik samen met twee anderen een wielerzaak opgezet: De Kopmannen. Oók voor alleen sportieve fietsen. Daar ben ik vorig jaar in goed overleg uitgestapt, omdat die locatie helaas niet was te combineren met grafische vormgeving.”

“In Schoonhoven zag ik wél heil in de combinatie: fietsen én vormgeving. Ik werk ook nog samen met Tony van De Kopmannen. Zo is hij hoofddealer van de Argon 18 en heb ik het merk in de etalage staan. Samen met de andere (voormalig) Kopman Tobias organiseer ik fietstochten en workshops fietsonderhoud. Daar willen Tobias en ik in de nabije toekomst nog meer tijd in steken door leuke groepsritten op de agenda zetten. Qua vormgeving richt ik me op het ontwerp van logo’s, websites en periodieken. Ik werk onder anderen voor BOVAG en Pantar, een overkoepelende organisatie voor sociale werkplaatsen. En verder voor heel veel kleine ondernemingen. Ook ontwerp ik wielershirts.”

De winkel staat vol met fietsen, het publiek weet je te vinden?

“Steeds beter! Mijn nieuwe fietsklanten zie ik terugkomen. Maar ook een oude klanten uit Nieuwegein en De Meern nemen de moeite om naar Schoonhoven te komen. Mede door het succes van Ingrid met Bakework zijn we snel ingeburgerd. En natuurlijk tippen we elkaars naam. Ik zie veel toeristen die aangemeerd zijn met een cruiseboot en hier de omgeving verkennen. Die tip ik een taartje te eten bij Bakework. En Ingrid verwijst fietsers die zij op de koffie krijgt natuurlijk naar mij!”