Jan-Luc Coenen

‘Meer natuur, eigentijds, met kleinschalige festivals: en dat met je voeten in de Lek’

‘Laat mensen vooral ontdekken dat de prachtige Zilverstad mooi is voor langer dan een dag!’ 

april 2020
De eerste safaritenten van Stadscamping Schoonhoven staan inmiddels op het ruime terrein van de camping. Op de plek waar Jan-luc en Elske Coenen startten met het uitbaten van Dame eten en drinken, mogen zij zich nu campingbeheerders noemen. De start verloopt anders dan verwacht – maar: ‘de rust rondom Fausto en Dame gaf wel lucht om ons te concentreren op het eerste seizoen hier.” Jan-luc over de plannen voor Stadscamping Schoonhoven.

Jan-luc mag zich nu Havenmeester van de Jachthaven en campingbeheerder. ,,Misschien moet ik het geen toeval noemen, maar ik – of we – rollen van het één in het ander. Na Dame kwam de camping op ons pad. Na wikken en wegen hebben we het besluit genomen. We gaan deze uitdaging aan! Ik wilde wel dingen veranderd zien. De nieuwe naam dekt de lading: stadscamping is een fenomeen dat je steeds meer ziet, wij maken vanaf de camping ook de verbinding met de stad Schoonhoven. Ik zie de camping graag meer eigentijds en natuurlijk. Mijn droom is dat het een gebied wordt dat past in de natuur van de uiterwaarden. Bomen die hier horen, brengen we terug. Geen animatie of disco-avonden, wel een insectenhotel. Een plek waar het fijn vertoeven is, voor jong en oud. En dat met je voeten in de Lek.”

Bikepacking
Dat past ook goed bij de doelgroep van Fausto, die Jan-luc naar de camping wil trekken. ,,Het terrein leent zich goed voor bikepacking. Als je de hele dag in alle vrijheid op je fiets doorbrengt, wil je dat vrije gevoel ook vasthouden in of bij je tentje. Daar willen we ruimte voor maken. En voor wie wil: een luxe ontbijt kan in Dame genuttigd worden.” Jan-luc weet al te melden dat fietsblogger Anniek van Roodekerke de camping zal aandoen voor een nachtje.

1,5 meter samenleving
Al vóór de opening verhuisden Jan-luc en Elske naar het campingterrein. ,,Hoewel Elske zich ook met haar coaching activiteiten bezighoudt, zullen we allebei het gezicht van de camping zijn. Dan willen we ook 24/7 beschikbaar kunnen zijn.” Maar toen gooiden de maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus, roet in het eten. ,,Het sanitairgebouw is deze winter juist vernieuwd, maar het zit op slot. We hadden alles klaar staan voor het seizoen: de bezetting op alle plekken was geregeld. Voor Fausto zijn een nieuwe kopman en -vrouw in beeld gekomen, bij wie we het gevoel hebben dat ze het Fausto-gevoel gaan waarborgen.

En ook voor Dame was alles rond, onder andere Jonne Herens pakt daar het een ander op. Maar ja, nu is de camping gesloten voor passanten. Er zijn nu alleen zelfvoorzienende seizoensplekken bezet. Gek genoeg vallen dingen vallen ook op hun plek. Het is al druk zat zo. We concentreren ons op de dingen rondom de camping, en hebben ook Fausto verbouwd. Nu bedenken we hoe we alles kunnen inrichten op een ‘1,5 meter-samenleving’.” 

De crisis weerhoudt Jan-luc niet te dromen van kleinschalige festivals op het terrein. ,,Het einde van de zomer of juist het voorjaar leent zich prima voor leuke, kleinschalige events met muziek. Maar dat is toekomst! Nu ben ik al heel trots op de toffe safaritenten die we aan het inrichten zijn: twee voor vier personen en twee met ruimte voor twee personen. En ook de tiny houses worden dit jaar weer verhuurd. We hopen echt dat we – snel na 10 mei en natuurlijk met goede maatregelen – reserveringen kunnen aannemen. Zodat de camping Schoonhoven en de Krimpenerwaard een mooie impuls kan geven. Laat mensen vooral ontdekken dat de prachtige Zilverstad mooi is voor langer dan een dag!” 

Beelden: Kai Coenen