Vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie - Samen met Nieuwpoort was Schoonhoven ooit de sleutel tot het machtige graafschap Holland

Bijna 350 geleden was de Oude Hollandse Waterlinie onze redding in de oorlog tegen Watergeuzen, Spanjaarden en Fransen. Door polders onder water te zetten, konden vijandelijke legers worden gestopt. Net als Nieuwpoort aan de overkant van de Lek was Schoonhoven als versterkte vesting onderdeel van deze ruggengraat van de Nederlandse defensie. 
Naast de Veerpoort herinneren verdedigingswallen, vestingmuren en oude kanonnen, maar ook de keersluis onder de witte ophaalbrug bij het Veer, het Doelenplein, de voormalige stadsherberg en het oude arsenaal (waarin nu het Nederlands Zilvermuseum is gevestigd) aan Schoonhoven als vestingstad.
Met het vestingkwartier als uitvalsbasis herontdek je de roemruchte historie van het machtige Schoonhoven als vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie.

(Dit initatief van Zilverstad Marketing is mede mogelijk dankzij Gemeente Krimpenerwaard, Gemeente Molenlanden & Provincie Zuid-Holland)

Vestingkwartier Schoonhoven

Vanuit het Vestingkwartier herontdek je Schoonhoven als vestingstad

Veerpoort

De eeuwenoude Veerpoort is sinds 2018 weer open voor publiek

Waterlinie ommetje

Wandeling door de oude binnenstad langs plekken die teruggaan naar de Oude Hollandse Waterlinie

Vestingbier

Vanaf nazomer 2019: Schoonhovens Vestingbier, bier van hier

Evenementen

Bekijk hier de UITagenda met ook leuke vestingevenementen

Wandelen & fietsen - Schoonhoven is een prima begin- en eindpunt voor je wandel- of fietstocht langs de Oude Hollandse Waterlinie

Wandelen

Tijdens een wandeling door Schoonhoven beleef je vestingstad van dichtbij 

Fietsen

Op de pedalen ontdek je de Oude Hollandse Waterlinie in de Alblasserwaard en Krimpenerwaard

Aan de overkant: Vesting Nieuwpoort

Vanaf Schoonhoven aan de overzijde van rivier de Lek vind je Nieuwpoort , één van de kleinste vestingsteden van Nederland.

Vesting Nieuwpoort werd rond 1200 gesticht door de heren van Liesveld en Langerak en kreeg in 1283 stadsrechten. Het karakteristieke stadje kent een woelige historie; vele malen was het een strijdtoneel. Na 1672 werd Nieuwpoort onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie en kreeg de stad op voordracht van prins Willem van Oranje wallen en grachten in een vesting met zes bastions. Samen met het eveneens strategisch gelegen Schoonhoven vormde Nieuwpoort de verdediging van het machtige graafschap Holland.

Nadat voltooiing van een grootscheepse restauratie van de stad in 1998 is Nieuwpoort één van gaafst bewaarde vestingsteden van ons land.

Meer over Vesting Nieuwpoort