Vestingstad

Vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie - Samen met Nieuwpoort was Schoonhoven ooit de sleutel tot het machtige graafschap Holland

Bijna 350 geleden was de Oude Hollandse Waterlinie onze redding in de oorlog tegen Watergeuzen, Spanjaarden en Fransen. Door polders onder water te zetten, konden vijandelijke legers worden gestopt. Net als Nieuwpoort aan de overkant van de Lek was Schoonhoven als versterkte vesting onderdeel van deze ruggengraat van de Nederlandse defensie. 
Naast de Veerpoort herinneren verdedigingswallen, vestingmuren en oude kanonnen, maar ook de keersluis onder de witte ophaalbrug bij het Veer, het Doelenplein, de voormalige stadsherberg en het oude arsenaal (waarin nu het Nederlands Zilvermuseum is gevestigd) aan Schoonhoven als vestingstad.
Met het vestingkwartier als uitvalsbasis herontdek je de roemruchte historie van het machtige Schoonhoven als vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie.

(Dit initatief van Zilverstad Marketing is mede mogelijk dankzij Gemeente Krimpenerwaard, Gemeente Molenlanden & Provincie Zuid-Holland)

  • Vestingbier

    Plof neer op een terras en proef ons heerlijke vestingbiertje!

    Vestingbier
  • Waterlinieommetje

    Wandeling door de oude binnenstad langs plekken die teruggaan naar de Oude Hollandse Waterlinie

    Waterlinieommetje
  • Evenementen

    Bekijk hier de UITagenda met ook leuke vestingevenementen

    Evenementen

De Veerpoort

Volgens velen het meest markante gebouw van de Zilverstad, en de enige overgebleven van ooit vijf stadspoorten die de stad beschermden tegen het water en vijandelijke dreiging van buitenaf.
De Veerpoort van Schoonhoven werd gebouwd in 1601 bij de modernisering van de vesting. De poort is onderdeel van de waterkering van de Krimpenerwaard en sluit nog steeds bij uitzonderlijk hoog water.

Boven de poort woonde de poortwachter. De imposante ruimte een geweldig uitzicht over de rivier diende door de eeuwen heen ook als ziekenzaal, gevangenis en schildersatelier.

Sinds 2018 is de eeuwenoude Veerpoort weer toegankelijk voor publiek, en in gebruik als sieradengalerie Meesters van de Zilverstad. Je vindt er werk van goud- en zilversmeden opgeleid en afgestudeerd aan de Vakschool Schoonhoven.