De Veerpoort van Schoonhoven

Volgens velen het meest markante gebouw van de Zilverstad, en de enige overgebleven van ooit vijf stadspoorten die de stad beschermden tegen het water en vijandelijke dreiging van buitenaf.
De Veerpoort van Schoonhoven werd gebouwd in 1601 bij de modernisering van de vesting. De poort is onderdeel van de waterkering van de Krimpenerwaard en sluit nog steeds bij uitzonderlijk hoog water.

Boven de poort woonde de poortwachter. De imposante ruimte een geweldig uitzicht over de rivier diende door de eeuwen heen ook als ziekenzaal, gevangenis en schildersatelier.

Sinds 2018 is de eeuwenoude Veerpoort weer toegankelijk voor publiek, en in gebruik als sieradengalerie Meesters van de Zilverstad. Je vindt er werk van goud- en zilversmeden opgeleid en afgestudeerd aan de Vakschool Schoonhoven. De galerie kenmerkt zich door de diverse en herkenbare stijlen. Je vindt er een mooie en diverse wisselende collectie sieraden van hoogwaardige kwaliteit.

Daarnaast exposeren er regelmatig lokale kunstenaars en zijn er leuke evenementen. De Veerpoort heeft daarmee zijn functie als entree tot Schoonhoven terug.