In de straten van Schoonhoven Zilverstad vind je op ruim 80 plekken tegels met een zilverkleurig meesterteken. Het meesterteken is het teken waarmee elke zelfstandig werkende goud- en zilversmid zijn of haar werk signeert. Het staat garant voor absolute vakkwaliteit. Volg deze Silver Walk of Fame en ontdek de verhalen van goud- en zilversmeden die van Schoonhoven de Zilverstad maakten. 

Meesterteken-tegel

Het meesterteken vertelt door wie een sieraad - oud of nieuw - is vervaardigd en wanneer. Op de 80 tegels staat het meesterteken van de goud- of zilversmid. Daaronder staat zijn of haar naam en de periode dat dit meesterteken is gebruikt. Bovenaan staat het vier-leeuwenwapen van de stad Schoonhoven. Datzelfde wapen maakt onderdeel uit van het Stempelmerk van het gouden zilversmidsgilde Sint Eloy. De Meesters van de Zilverstad gebruiken de vier leeuwen al eeuwen als kenmerk voor hun werk uit de Zilverstad.

De Silver Walk of Fame voert je langs unieke verhalen
van meesters die het zilverambacht beoefenen en hun voormalige of huidige werkplaatsen.

Meestertekens in de binnenstad

De tegels met meestertekens in de binnenstad van Schoonhoven liggen voor de panden waar de edelsmeden woonden en werkten. Dikwijls is er nog een oude werkplaats in of achter het pand te vinden.

Vandaag de dag gebruiken de Meesters nog steeds een meesterteken. Ook voor hun atelier of winkel ligt een meesterteken-tegel. Achter hun namen staan hun ‘werkzame jaren’. Je wordt van harte uitgenodigd om binnen te komen en hun verhaal en werk te bewonderen.

Tijdlijn van de Zilverstad

Nadat de kasteelheren in de 14e eeuw opdracht gaven aan de eerste zilversmeden heeft Schoonhoven zich ontwikkeld tot een uniek centrum van zilverambacht, -industrie en -kunst. Welke betekenis had dit voor het werk in de stad en in de regio? Ontdek de Tijdlijn van de Zilverstad.

Maak kennis met Jannes de Zilvermid die in de 14e eeuw in het kasteel werkte, de eerste vrouwelijke zilversmid en de oprichter van de Teekenschool, de voorloper van de huidige Vakschool Schoonhoven.

Vanaf Parkeerterrein Buiten de Veerpoort tot de eeuwenoude Veerpoort vind je 25 tegels met zilverkleurig meesterteken of initiaal die de unieke geschiedenis van Schoonhoven als Zilverstad vertellen.