Stap voor stap op reis door de geschiedenis van het zilver in Schoonhoven.
In de straten van Schoonhoven Zilverstad vind je op ruim 80 plekken tegels met een zilverkleurig meesterteken. Het meesterteken is het teken waarmee elke zelfstandig werkende goud- en zilversmid zijn of haar werk signeert. Het staat garant voor absolute vakkwaliteit. Volg deze Silver Walk of Fame en ontdek de verhalen van goud- en zilversmeden die van Schoonhoven de Zilverstad maakten.
Het meesterteken vertelt door wie een sieraad - oud of nieuw - is vervaardigd en wanneer. Op de 80 tegels staat het meesterteken van de goud- of zilversmid. Daaronder staat zijn of haar naam en de periode dat dit meesterteken is gebruikt. Bovenaan staat het vier-leeuwenwapen van de stad Schoonhoven. Datzelfde wapen maakt onderdeel uit van het Stempelmerk van het gouden zilversmidsgilde Sint Eloy. De Meesters van de Zilverstad gebruiken de vier leeuwen al eeuwen als kenmerk voor hun werk uit de Zilverstad.
De Silver Walk of Fame voert je langs unieke verhalen
van meesters die het zilverambacht beoefenen en hun voormalige of huidige werkplaatsen.
De tegels met meestertekens in de binnenstad van Schoonhoven liggen voor de panden waar de edelsmeden woonden en werkten. Dikwijls is er nog een oude werkplaats in of achter het pand te vinden.
Vandaag de dag gebruiken de Meesters nog steeds een meesterteken. Ook voor hun atelier of winkel ligt een meesterteken-tegel. Achter hun namen staan hun ‘werkzame jaren’. Je wordt van harte uitgenodigd om binnen te komen en hun verhaal en werk te bewonderen.
Nadat de kasteelheren in de 14e eeuw opdracht gaven aan de eerste zilversmeden heeft Schoonhoven zich ontwikkeld tot een uniek centrum van zilverambacht, -industrie en -kunst. Welke betekenis had dit voor het werk in de stad en in de regio? Ontdek de Tijdlijn van de Zilverstad.
Maak kennis met Jannes de Zilvermid die in de 14e eeuw in het kasteel werkte, de eerste vrouwelijke zilversmid en de oprichter van de Teekenschool, de voorloper van de huidige Vakschool Schoonhoven.
Vanaf Parkeerterrein Buiten de Veerpoort tot de eeuwenoude Veerpoort vind je 25 tegels met zilverkleurig meesterteken of initiaal die de unieke geschiedenis van Schoonhoven als Zilverstad vertellen.
Frederik Adolf Tepe
Haven 30
Schoonhoven
Jan van Vlierden
Lopikerstraat 15
Schoonhoven
Jacobus Rikkoert
Haven 1 -13
Schoonhoven
Marietta van Bokhoven
Varkensmarkt 4
Schoonhoven
Pieter Heerens
Oude Haven 20
Schoonhoven
Nicolaas Kooiman
Haven 31 - 33
Schoonhoven
Hendrikus Sperna Weiland
Voorhaven 2
Schoonhoven
Dick van de Lagemaat
Koestraat 112
Schoonhoven
Cornelis Leendert van Willenswaard Cz
Oude Haven 13
Schoonhoven
Marianne Klarenbeek
Havenstraat 47 a
Schoonhoven
Waarborgkantoor Schoonhoven
Haven 6 6a/8
Schoonhoven
Gerrit van Ewijk
Haven 43
Schoonhoven
Gebr. Niekerk Zilverwerken
Korte Weistraat 6 6a
Schoonhoven
Fa. Gebr. Niekerk
Lange Weistraat 6
Schoonhoven
Abraham van Willenswaard
Oude Haven 32
Schoonhoven
Willem Littel Willemszoon
Haven 64
Schoonhoven
Pieter van Oostrom
Havenstraat 47 a
Schoonhoven
Andries Teunissen Jacz.
Haven 14
Schoonhoven
Adrianus Kuijlenburg Pzn
Oude Haven 28 -30
Schoonhoven
Jacob Gerrit Jan Niekerk
Haven 61
Schoonhoven
Adrianus Kuijlenburg Jansz
Haven 66
Schoonhoven
Willem Kooiman (Jacobszoon)
Oude Haven 18
Schoonhoven
Barend Arnoldus Meijer
Oude Haven 21
Schoonhoven
Hermanus Marinus den Uijl
Dam 2
Schoonhoven
Inschoonhoven.nl maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan. Extra informatie over cookies?