Bart Louman

Schoonhovenaren die het verschil maken. Een serie portretten van mensen die hun passie hebben gevonden en daar anderen blij mee maken. De eer voor de aftrap van deze nieuwe rubriek geven we aan iemand die het zelf niet meemaakt. Een Bourgondiër. Levensgenieter. Iemand met hart en oog voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat blijkt uit verhalen die na zijn dood naar buiten kwamen. Ze zijn tekenend voor happy artist Bart Louman. Vanaf zaterdag is in Galerie Meesters van de Zilverstad een expositie van zijn kunstwerken te zien. Dat voor de opening daarvan al 170 geïnteresseerden zich aanmeldden, geeft blijk van Barts enorme talent en netwerk.

Bart's dochter en galerie-eigenaar Stefan van Beeten spreken de laatste details voor zaterdag door in de galerie. ,,Een grootse, Happy Artist kunstexpo, met muziek en vooral ontmoeting: dat was Barts droom,” vertelt Stefan. ,,Wij geven daar nu invulling aan en combineren dit met een veiling. Zo geven we mensen de mogelijkheid om een van de werken van Bart in huis te krijgen.”

,,Eigenlijk was hij een surfboy,” vertelt de dochter van Bart. ,,Toen al wisselde hij het surfen af met tekenen op grote vellen papier. Later begeleidde hij als mental coach topsporters - skiërs , surfers - en daarnaast topmannen van bedrijven. Tot zeven jaar geleden. Toen wilde hij weer meer focussen op zijn kunst.” In een relatief korte tijd wist Bart Louman internationaal te verkopen. ,,Hij wist wat hij wilde, en nam zijn portfolio mee tijdens zijn reizen. Hij wilde zijn werk echt wereldwijd vermarkten. En dat is gelukt.”


Losse kreten
Stefan van Beeten kende Bart vooral door ontmoetingen in de Schoonhovense horeca. ,,We troffen elkaar in de Limerick. En toen Marjon en ik op de Haven gingen wonen, werd de borrel met Bart op maandag bij Lekkerr vaste prik.” Naast losse termen of kreten op het doek, schreef Bart ook aan de achterzijde van zijn werken teksten. ,,Elk schilderij vertelt echt een verhaal, iets over zijn gedachte of gemoedstoestand.” 

Zaterdag staat geheel in het teken van de kunst van Bart en de borging van zijn gedachtengoed. ,,Uiteraard onder het genot van een hapje, drankje en bijpassende muziek, zodat we gezamenlijk het glas kunnen heffen op Bart,” vertelt Stefan. ,,Na zaterdag hangen we werken van Bart in de galerie.”

De expositie met het werk van Bart Louman is van 2 t/m 27 juli te bezichtigen in Galerie Meesters van de Zilverstad. Geïnteresseerden in de opening van de expositie met veiling kunnen zich aanmelden. Kijk op https://www.inschoonhoven.nl/agenda/complete-agenda/3541805211/expositie-bart-louman 

Lees ook ons tweede interview met een Schoonhovenaar die het verschil maakt: Orly Trost

Beeldmateriaal: © Marc van Oers Fotografie