Arjan Verstoep

Dat er gezegd wordt: ‘echt een ontwerp in de Verstoep-stijl’ is loon naar werken. Hard werken. Arjan Verstoep startte in 1995 zijn Buro voor bouwkunde (nu Verstoep Bouwadvies en Architectuur) en betekende in de loop van de jaren steeds meer voor de Zilverstad. Hij weet de juiste mensen om zich heen te verzamelen voor initiatieven als de Tentdagen, Komtallentezamen en ‘pop-up brasserie’ de Kerktuin - naast de Grote kerk en open tijdens speciale gelegenheden zoals de Nationale Zilverdag. Maar nog zichtbaarder is hij de ideeënman achter verschillende flinke upgrades van de binnenstad.

,,Van jongs af aan ben ik bezig met timmeren en bouwen. Dat startte met het maken van een kippenren en konijnenhok, dat soort dingen. Ik wilde timmerman worden, of uitvoerder. Na vwo-3 wist ik al: ik wil iets praktisch. Ik stapte vrij snel daarna over naar de MTS. Tijdens mijn stage bij Bikker in Groot-Ammers ontdekte ik: het vooruitdenken, het architectenwerk, dat past me meer dan alleen de uitvoering. De eerste opdrachten voerde ik uit vanuit de zelf getimmerde zolderkamer in mijn ouderlijk huis. Daar stond mijn eerste tekentafel. Later trouwde ik met Geerilda, startte officieel met het ‘Buro voor Bouwkunde’ en werkte vanaf de zolder van ons eerste huis aan de Wal.” Daarna vestigde het buro zich voor vijf jaar aan de Achterwetering, en nu vind je Verstoep Bouwadvies en Architectuur aan de Vrouwenmantel. In 2020 wordt het 25-jarig bestaan gevierd.

Naast het tekenwerk en de projectbegeleiding besteedt Arjan veel tijd aan eigen ontwikkelingen. ,,Ik heb een passie voor herbestemming. Dat begon met het schooltje bij de Hem, net buiten Schoonhoven richting Bergambacht. Daarna kwam ‘het Postkantoor’. Dat werd opgedeeld in de Primera en de Wereldwinkel, erboven werden appartementen gerealiseerd. Volgens mij startte daarna de herontwikkelingen van de Voorhaven.” En ook de vernieuwing van de Kruispoortstraat, tegenover Huub Oostendorp, en de nieuwe appartementen op de oude plek van Kommer aan de Singel zijn het werk van Arjan Verstoep. De ontwikkeling van woningen en een winkelruimte in de ‘oude bouwmarkt’ aan de Koestraat (102 - 106) en de Havenstraat resulteerde in een enorme kwaliteitsslag. Er werd tekenwerk verricht voor de panden aan de Lopikerstraat 44 en 46, het pand van PUUR Bloem en Binnen en recent Aquaterra, waar de winkelruimte wordt aangepast en appartementen worden gerealiseerd. Onlangs werd ook de bouwperiode rondom een nieuwe invulling van de Plateelbakkery aan de Wal afgerond.

Wat trekt je in dit werk?

,,Ik vind het leuk om dingen uit te stippelen en zie snel oplossingen. Mensen zeggen vaak: ‘jij hebt gelijk ideeën’. Ik zie inderdaad snel een plaatje voor me. Ik vind het heerlijk om ’s avonds mijn schetsboek te pakken. Ik ben meer creatief dan echt ondernemer. Soms zijn grote klussen vooraf niet precies te becijferen. Maar daar heb ik dan gewoon een goed gevoel bij. Ik overzie het project en maak het uitvoerbaar.”

En daarnaast heb je nog tijd voor andere zaken dan bouwontwikkelingen..

,,Geerilda en ik vinden het allebei leuk om nieuwe dingen op te starten. Dat doen we echt samen. Zoals de rommelmarkt van de Grote Kerk. Die bliezen we 25 jaar geleden nieuw leven in. En we maakten ons ook warm voor de TENTdagen, de openstelling van de Kerktuin als terras, Komt allen tezamen op Eerste Kerstdag en Oudjaarsavond. We zien mogelijkheden én doen het dan ook. Wij starten dingen op; het is heel fijn als er mensen zijn die het, als het goed loopt, van ons overnemen en voortzetten. Bijna 28 jaar geleden kozen we bewust voor Schoonhoven. Voor ons allebei een nieuwe start. Geerilda, als domineesdochter, dacht van te voren niet persé: hier ga ik me binden. Dat deden we dus wel. Inmiddels wonen we al weer negen jaar net voorbij de Hem in Bergambacht, maar we voelen (en noemen) ons nog steeds Schoonhovenaar.”