Dilia van Zon

Schoonhovenaar die het verschil maakt

Met haar prachtige foto’s zet ze Schoonhoven op de kaart. En bovendien de regio. “Met één stap ben ik in Lopik of de Krimpenerwaard.” De liefhebber van – hoe kan het ook anders - zonsopgang en -ondergang wandelt voor de mooiste beelden de zon achterna. Het publiek van RTL geniet mee - en dat wordt met regelmaat aangehaald in de Facebook-groep ‘Je bent een Schoonhovenaar als’. Maak kennis met Dilia van Zon: natuurfotograaf uit Schoonhoven.“Eigenlijk was ik altijd al veel in de natuur. Kwam ik weer thuis met grote verhalen, over een reiger die een snoek ving. Ze zeiden: ‘Joh, je moet eens met een camera op stap.’ En zo startte ik vijftien jaar geleden met fotografie.” Dilia geniet vooral van de prachtige omgeving van Schoonhoven. De Lek is misschien wel favoriet. “Maar ook in Lopik en langs de Bonrepas vertoef ik graag. We zitten echt op een prachtplek.”

RTL en NOS
Sinds een paar jaar stuurt Dilia haar foto’s op. “Ik zag weerfoto’s waarvan ik dacht: dat kan ik ook. Op een gegeven moment hoor je bij een vaste groep. RTL gebruikt mijn foto’s soms zelfs dagelijks. Ik ben gestopt dat steeds te delen via social media. Ik gebruik mijn tijd liever om nieuwe beelden te maken.” Ook de NOS wil soms een foto van Dilia gebruiken. Dichter bij huis nemen RTV Krimpenerwaard en Het Kontakt graag aftrek. Maar zelf in beeld? Daar bedankt Dilia voor. “Ik word nu al met regelmaat aangesproken. Hartstikke aardig, maar dan sta ik bij een zonsondergang en dan mis ik die door een gezellig praatje. Ik blijf liever anoniem. Het gaat me echt om de foto’s, zelf hoef ik niet zo in het middelpunt te staan.”

De haven, de gracht, de Veerpoort. Schoonhoven heeft prachtige plekken die Dilia met plezier vastlegt. Afhankelijk van het seizoen kiest ze haar rondje. Het liefst lekker vroeg, en dan ’s avonds nog een keer. “Bij sommige plekken hoef je niet eens te gaan kijken bij somber weer. Maar ergens anders is het dan juist prachtig. Ik hoop anderen te inspireren anders naar de natuur te gaan kijken. En te genieten. Ik zeg altijd: ‘Het is gratis, en je bent er lekker uit’.”

Hond
Soms wordt haar gevraagd naar een bepaalde foto. Dat vindt Dilia vooral een eer. “Dan hangt daar een foto van mij aan de wand, dat vind ik bijzonder. Ik stuur het gewoon gratis, hoor. Maar ik vind het wel leuk als iemand een foto stuurt van hoe het er uiteindelijk uitziet.” In ondertussen schiet ze er weer prachtige platen bij. Zonder filter: die gebruikt ze niet. “Ik zie weleens foto’s en dan denk ik: ja, prachtig. Maar zo ziet het er nooit écht uit.” Een volgende uitdaging? “Honden, dat lijkt me ook eens tof.”