Zadkine Vakschool Schoonhoven brengt honderd jaar ontwikkeling horloges in beeld

Het schooljaar 2019 - 2020 staat voor Zadkine Vakschool Schoonhoven in het teken van haar jubilea. De in Nederland enige onderwijsinstelling die opleidt voor de sieraden- en uurwerkbranche viert dit najaar 100 jaar Uurwerktechniek en in 2020 haar 125-jarig bestaan.

 

Vanaf 5 november wordt het jubileum Uurwerktechniek gevierd met een tentoonstelling van honderd – één voor elk jaar – horloges en de presentatie van het bijbehorend boek ‘Honderd jaartallen en hun horloges’. De tentoonstelling en het boek verbeelden de ontwikkeling van de reguliere horloges die op de werkbanken van horlogemakers – veelal oud-studenten van de Vakschool - terecht kwamen en nog komen. De tentoonstelling – opgesteld in Vakschool Schoonhoven aan de Meester Kesperstraat 10 in Schoonhoven - is te zien tot 13 december 2019, inloop is vrij.

In 1919 werd de eerste docent Uurwerktechniek een aanstelling aangeboden op Vakschool Schoonhoven. De opleiding levert anno 2019 elk jaar zo’n twintig gediplomeerde Uurwerktechnici. Met de tentoonstelling wil docent en bedenker Arjan Barnard tonen wat de ontwikkeling is van de horloges van de gangbare middenklasse. ,,Welke modellen zagen horlogemakers komen en gaan en welke bleven decennialang? In de tentoongestelde horloges is bijvoorbeeld een Roamer met monoblockast opgenomen, lang populair – van 1941 tot 1953. Ook laten we de veelvoorkomende compressorkasten zien, tussen 1956 en 1975 door veel merken gebruikt. We hebben ook horloges die maar heel kort in de mode waren, zoals een digitaal kwartshorloge met rode led-cijfers. De door ons verzamelde horloges geven een prachtig beeld van de ontwikkeling van vormgeving, techniek en mode van horloges,” aldus een enthousiaste Arjan.

Het jubileumboek ‘100 jaartallen en hun horloges heeft een gelimiteerde oplage en is vanaf 5 november verkrijgbaar bij Vakschool Schoonhoven of via jubileumvakschool@zadkine.nl. Gedurende de tentoonstelling zijn geïnteresseerden van harte welkom bij een aantal events, gelieerd aan de tentoonstelling. Meer informatie daarover en voor aanmelding, kijk op zadkine.nl/jubileumjaar.

Over Zadkine Vakschool Schoonhoven
Zadkine Vakschool Schoonhoven is al sinds 1895 een begrip. Studenten van de Vakschool ontdekken tijdens hun opleiding de kracht van het ambacht. Dat vraagt om vakmanschap en creativiteit. Vakschool Schoonhoven daagt hen uit eigen talent te ontwikkelen en stimuleert om de weg naar ondernemerschap en werk te vinden. Ook professionals en zij-instromers weten de unieke, branche-erkende opleidingen van Vakschool Schoonhoven te vinden. In 2020 viert Vakschool Schoonhoven haar 125-jarig bestaan.

Een van de festiviteiten in het jubileumjaar van Zadkine Vakschool Schoonhoven is het FEEG symposium van 25 tot 27 januari 2020. Na Vicenza, Barcelona, Parijs en Londen is nu Schoonhoven host voor het evenement van FEEG (Federation of European Education in Gemmology). Het is de tweede keer dat Schoonhoven het symposium mag huisvesten, eerder gebeurde dit al in 2010. Het symposium werd met het oog op het 125-jarig jubileum van Vakschool Schoonhoven naar Nederland gehaald. Vakschool Schoonhoven treft de voorbereidingen in samenwerking met het Gemmologisch Gilde Nederland (GGN), dat ook een jubileum viert: haar 25-jarig bestaan.

De doorlopende lijn tijdens het FEEG symposium 2020 is het thema ‘verbinden’. De verbinding tussen branchegenoten, tussen nationaal en internationaal en tussen de diverse betrokken partijen zoals het GGN, Gemma en de Nederlandse Lapidaristen Club (NLC). Ook is het symposium een ‘bindmiddel’ tussen oud-studenten en huidige studenten. Kortom: verbinden in al zijn facetten.

Uniek

Dat de Vakschool Schoonhoven in dit bijzondere jubileumjaar het FEEG congres kan organiseren is bijzonder, vindt directeur van Vakschool Schoonhoven Karin Voskamp. ,,Maar niet uniek. Uniek is de jarenlange verbinding tussen de acht Europese landen die tijdens dit symposium fonkelt als de mooiste edelsteen.”

Toverachtig

,,Wij delen de passie om de deskundigheid in de gemmologische opleidingen op een topniveau te houden,”  vertelt Voskamp. ,,We hebben grote namen als gastsprekers en toverachtige workshops. Een tipje van de sluiter is de workshop Gemewizard van de wereldwijze expert Menahem Sevdermish. Sevdermish is auteur van het boek The Dealer’s Book of Gems and Diamonds. Dit vakgebied spreekt tot de verbeelding. En bovendien, ook voor mij geldt: diamonds are a girls best friend!”